Information med anledning av Coronaviruset

//Information med anledning av Coronaviruset

Östhammars kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risken för smittspridning av coronavirus i skolor. Såhär skriver Folkhälsomyndigheten i sina uppdaterade råd 15 mars:

——–

För att minska risken för smittspridning ska elever och personal vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva och muskel- och ledvärk. Rekommendationerna gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte. Elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till skolan.

De flesta elever som går i grundskolan eller motsvarande skolformer, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan. Bedömningen baserar sig på erfarenheter från spridning av influensasjukdom, som smittar på liknande sätt som covid-19. Baserat på samma erfarenheter så vet vi att det har ingen eller mycket liten effekt på smittspridningen att stänga skolor. Ur andra perspektiv, som det samhälleliga och sociala fyller skolan dessutom en viktig funktion.

——–

Östhammars kommun följer händelseutvecklingen, har kontakt med ansvariga myndigheter och följer deras rekommendationer. Du kan följa kommunens bevakning fortlöpande på www.osthammar.se/coronaviruset där all den senaste informationen publiceras.

/Barn- och utbildningsförvaltningen, Östhammars kommun

2020-03-16T14:13:48+02:00