Gillar du att laga god mat? Drömmer du om ett framtida yrke med högt tempo och teamkänsla? Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) med inriktning kök har en bred inriktning som ger dig kunskaper för att jobba med mat, dryck och service på restaurang. Utbildningen ger dig goda chanser till jobb både i Sverige och utomlands, i en bransch som ständigt utvecklas och förändras.
Utbildningen fokuserar på restaurang som en helhet, du läser kurser som ger dig en bred grund i ditt yrkesval längre fram i livet och du får den flexibilitet som branschen efterfrågar.
Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i en matsal med service och drycker, som bartender eller dig som vill driva ditt eget företag.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) är en yrkesförberedande utbildning. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Från och med höstterminen 2023 ingår även kurser som ger en grundläggande högskolebehörighet.
Apl, arbetsplatsförlagt lärande, praktik
Skolan lägger stor vikt vid apl och alla elever på programmet gör 16 veckor totalt under tre år. Skolan har ett mycket bra rykte inom branschen och praktiken (apl) gör våra elever mycket eftertraktade efter examen. Skolan har ett stort kontaktnät och samarbetar med etablerade restauranger och många av dem har utbildade handledare med kunskap om utbildningsmål och pedagogik.
Du kan även under din utbildningstid hos oss söka apl utomlands och få erfarenhet av att arbeta i ett annat land genom vår internationalisering.
Har du frågor om vårt internationella samarbete? Kontakta Bruksgymnasiets internationella samordnare Anna Södermark.
anna.sodermark∂edu.osthammar.se
Välkommen till att utbilda dig i ett av Sveriges modernaste utbildningskök!
För mer information
nina.hagglund∂edu.osthammar.se
.
Gymnasiegemensamma kurser | 900 p |
Engelska 1 | 100 |
Engelska 2 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 | 100 |
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 | 100 |
Programgemensamma kurser | 400 p |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Måltid och bransch 1 | 200 |
Måltid och bransch 2 | 100 |
Inriktningskurser Inriktning Kök och servering |
300 p |
Mat och dryck i kombination 1 | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
Programfördjupningar | 900 p |
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering 1 | 100 |
Choklad och konfektyr 1 | 100 |
Entreprenörskap 1 | 100 |
Matlagning 2 | 100 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Försäljning och kundservice 1 | 100 |
Individuellt val | 200 p |
Här kan du välja kurser från skolans | |
breda utbud, bl.a. kurser som ger | |
grundläggande högskolebehörighet | |
Gymnasiearbete | 100 p |