Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) är för dig som gillar att laga god mat, arbeta praktiskt i yrken kring måltiden, nära kunder och gäster på ex restaurang, storkök eller i butik.
Under utbildningen får du lära dig om bl.a. livsmedelsproduktion, hygien, matlagning och servering. Även kunskaper i arbetsmiljö, försäljning & service, näringslära, dryckeskunskap breddar. Detta ger dig som vill arbeta direkt efter examen en bra grund att stå på i arbetslivet både i Sverige och utomlands.
Du kan också välja att studera vidare inom yrkeshögskola eller högskola och universitet då programmet ger dig grundläggande behörighet för vidare studier.
Inriktning kök- och servering
Fokus ligger såklart på matlagning i restaurang och serveringsarbete i matsal samt arbete i bar. Det går att fördjupa sig mot antingen kök eller servering och ger dig möjligheten till jobb som exempelvis kock eller servitör.
Välkommen till oss på RL
Både elever och lärare tar emot er i trygga och trivsamma miljöer där vi tillsammans arbetar mot att nå just dina mål. Vi arbetar mot att bli anställningsbara och på köpet få tre fantastiska år tillsammans. Studiebesök, praktiska projekt och uppdrag är en del av våra spännande inslag i utbildningen, tveka inte häng på.
Apl, arbetsplatsförlagt lärande, praktik
Med ett stort kontaktnät och samarbete med branschen erbjuder vi särskilt utvalda praktikplatser. Vi förstår hur viktigt det är med praktisk erfarenhet.
Därför erbjuder vi 15 veckor för arbetsplatsförlagt lärande (Apl) med utbildade handledare.
Skolan har ett gott rykte och din kompetens efter examen är eftertraktad.
Även utlandspraktik erbjuds för dig som vill söka dig
vidare internationellt.
Har du frågor om vårt internationella samarbete? Kontakta Bruksgymnasiets internationella samordnare Anna Södermark.
anna.sodermark∂edu.osthammar.se
Att tänka på
- Det är viktigt att du har intresse för matlagning och en vilja att samarbeta.
- Eleverna gör praktik i minst 15 veckor. För de som vill erbjuds även utlandspraktik.
- Det är bra om du gillar ett högt tempo, fart och fläkt.
- Du ska tycka om människor och vilja lära dig att ge service på bästa sätt.
Välkommen till att utbilda dig i ett av Sveriges modernaste utbildningskök!
För mer information
För mer information, kontakta Nina Hägglund
Gymnasiegemensamma kurser | 900 p |
Engelska 1 | 100 |
Engelska 2 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 | 100 |
Svenska 3/Svenska som andraspråk 3 | 100 |
Programgemensamma kurser | 400 p |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Måltid och bransch 1 | 200 |
Måltid och bransch 2 | 100 |
Inriktningskurser Inriktning Kök och servering |
300 p |
Mat och dryck i kombination 1 | 100 |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
Programfördjupningar | 900 p |
Barteknik och ansvarsfull alkoholservering 1 | 100 |
Choklad och konfektyr 1 | 100 |
Entreprenörskap 1 | 100 |
Matlagning 2 | 100 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 /Servering 2 | 200 |
Försäljning och kundservice 1 | 100 |
Individuellt val | 200 p |
Här kan du välja kurser från skolans | |
breda utbud, bl.a. kurser som ger | |
grundläggande högskolebehörighet | |
Gymnasiearbete | 100 p |