Project Description
Gillar du att laga god mat? Drömmer du om ett framtida yrke med högt tempo och teamkänsla? Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) med inriktning mot restaurang (kök) har en bred inriktning som ger dig kunskaper för att jobba med mat, dryck och service på restaurang. Utbildningen ger dig goda chanser till jobb både i Sverige och utomlands, i en bransch som ständigt utvecklas och förändras.
Utbildningen fokuserar på restaurang som en helhet, du läser kurser som ger dig en bred grund i ditt yrkesval längre fram i livet och du får den flexibilitet som branschen efterfrågar. Vi följer examensmålen för restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Programmet passar dig som vill bli kock, arbeta i en matsal med service och drycker, som bartender eller dig som vill driva ditt eget företag.
Restaurangprogrammet är ett yrkesprogram. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan påbörja en yrkesbana. Du kan även välja att lägga till kurser som gör dig behörig till studier på högskola eller universitet.
Apl, arbetsplatsförlagt lärande, praktik
Skolan lägger stor vikt vid apl och alla elever på programmet gör 16 veckor totalt under tre år. Skolan har ett mycket bra rykte inom branschen och praktiken (apl) gör våra elever mycket eftertraktade efter examen. Skolan har ett stort kontaktnät och samarbetar med etablerade restauranger och många av dem har utbildade handledare med kunskap om utbildningsmål och pedagogik.
Du kan även under din utbildningstid hos oss söka apl utomlands och få erfarenhet av att arbeta i ett annat land genom vår internationalisering.
Har du frågor om vårt internationella samarbete? Kontakta Bruksgymnasiets internationella samordnare Anna Södermark.
anna.sodermark∂edu.osthammar.se
Välkommen till att utbilda dig i ett av Sveriges modernaste utbildningskök!
För mer information
nina.hagglund∂edu.osthammar.se
.
Gymnasiegemensamma kurser | 600 p |
Engelska 5 | 100 |
Historia 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa 1 | 100 |
Matematik 1a | 100 |
Naturkunskap 1a1 | 50 |
Religionskunskap 1 | 50 |
Samhällskunskap 1a1 | 50 |
Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 | 100 |
Programgemensamma karaktärsämneskurser | 400 p |
Hygien | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | 100 |
Service och bemötande 1 | 100 |
Inriktning Kök och servering | 300 p |
Matlagning 1 | 100 |
Servering 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination | 100 |
Programfördjupningar | 900 p |
Matlagning 2 | 200 |
Matlagning 3 | 200 |
Matlagning 4 | 200 |
Drycker och ansvarsfull alkoholhantering | 100 |
Drycker | 100 |
Entreprenörskap | 100 |
Individuellt val | 200 p |
Här kan du välja kurser utifrån skolans | |
breda utbud, bl.a. kurser som ger | |
grundläggande högskolebehörighet | |
eller kurser i Choklad och konfektyr eller Barteknik | |
Gymnasiearbete | 100 p |